Gran quantitat de dones tenen nivells baixos de ferro, sense arribar a sofrir anèmies, però si símptomes característics de baixos nivells de ferro en sang com: cansament, caiguda de cabell, problemes vasculars…

El ferro és un oligoelement que es troba en la sang, concretament en l’hemoglobina, que és el pigment vermell que li dona el seu color característic. La seva funció és transportar l’oxigeno a les cèl·lules dels teixits, perquè puguin exercir les seves funcions vitals. És un nutrient molt necessari en les dones, especialment en edat fèrtil, a causa de la perduda menstruals.

Coneix tots els nostres serveis de relaxació i benestar que oferim a Centre Arrels Granollers.

La importància del ferro en les dones

El ferro és un mineral essencial per a la salut, pel fet que és un component fonamental de l’hemoglobina, una proteïna present en els glòbuls vermells encarregada de transportar l’oxigen als diferents teixits corporals.

En el cas de les dones, el ferro revesteix encara major importància, ja que durant la menstruació es perden petites quantitats de ferro, la qual cosa pot portar a una deficiència d’aquest mineral si no es prenen les mesures adequades per a compensar aquestes pèrdues. A més, durant l’embaràs augmenta la demanda de ferro per al correcte desenvolupament del fetus, i durant la lactància es necessita més ferro per a produir llet materna.

La falta de ferro en l’organisme pot donar lloc a diversos símptomes, com a fatiga, feblesa, marejos, pal·lidesa, irritabilitat, entre altres. Per tant, és molt important que les dones incloguin en la seva dieta aliments rics en ferro, com a carns vermelles, peix, llegums, espinacs, bròcoli, ou, entre altres. En casos específics, pot ser necessari prendre suplements de ferro sota prescripció médic

La dona en aquest període de la menstruació, necessita 15mg diaris, en l’embaràs, els valors es dupliquen, seran necessaris uns 30mg, i tornarà a les quantitats normals durant la lactància, molt important per al bon creixement del nen, fins i tot que avui dia per desgràcia s’aquesta perdent.

El hierro en las mujeres

És un nutrient que s’absorbeix amb dificultat, fins i tot que el ferro procedent del regne animal, s’absorbeix amb major facilitat que el prominent del regne vegetal, que a penes arriba al 2%. La carn vermella és la millor font (8mg/100 aprox), i la que millor s’assimila, fins i tot que cal prendre quantitats moderades pel seu contingut en greixos saturats. Un altre producte que té també entre 7 i 9 mg per cada 100 gr són els llegums, també tenen gran quantitat de ferro són la fruita seca especialment els festucs.

S’han fet grans estudis on demostren que la vitamina C augmenta la capacitat d’absorció del ferro inorgànic ingerit amb la dieta, però també hi ha altres productes com l’et que fan que el ferro no sigui absorbit per l’organisme, l’et en ser eliminat arrossega gran quantitat de ferro, per tant millor no prendre t’havent dinat algun producte ric en ferro.