Coneix els efectes secundaris de l’acupuntura en el càncer

Al novembre de 1997, l’informe del comitè de consens del National Institutes of Health (NIH) dels EUA va marcar una fita històrica. En l’informe es destacava l’existència de clares evidències sobre l’eficàcia de l’acupuntura en el postoperatori i la quimioteràpia quant als vòmits i les nauseas, en les nauseas de l’embaràs i en el dolor postoperatori dental. El Comitè del NIH també va citar altres malalties en les quals l’acupuntura podia ser eficaç com a teràpia suplementària o teràpia única. Aquestes altres malalties incloïen: drogoaddiccions, rehabilitació després de vessaments cerebrals, migranya, colze de tennista, dolor lumbar, síndrome de túnel carpià, asma, entre altres. Aquest informe de consens ha resultat ser una de les declaracions governamentals més significatives i ha contribuït a augmentar l’acceptació de l’acupuntura i la medicina oriental entre els professionals de la biomedicina dels Estats Units i Europa.

la acupuntura y el cáncer (3)

La nàusea provocada per la quimioteràpia en pacients amb càncer es tracta amb freqüència amb l’administració recurrent de corticoesteroides en altes dosis, donant per resultat efectes secundaris indesitjables incloent augment de pes, retards del creixement i risc creixent d’infeccions. Segons el NIH Consensus Statement on Acupuncture, hi ha nombrosos estudis sobre la potencial utilitat de l’acupuntura, que demostren resultats prometedors en l’ajuda a pacients adults en el postoperatori i a pacients de quimioteràpia amb nàusea, vòmits i maldecaps, entre altres símptomes secundaris.

El Centre Nacional per a la Medicina Complementària i Alternativa dels Estats Units ofereix nombrosa informació sobre l’acupuntura i altres tractaments i teràpies alternatives. A molts pacients l’acupuntura els relaxa i ajuda a alliberar la tensió, i en molts casos suposa una font addicional d’energia. Es tracta d’un tractament segur i la majoria de la gent no sent cap dolor o molt lleu mentre que s’insereixen les agulles. La FDA (Agència americana encarregada d’aprovar i regular l’ús de medicaments) va aprovar les agulles d’acupuntura per a usos mèdics en 1996. És molt important comprovar les credencials de l’especialista per a confirmar que té la formació adequada de quatre anys de medicina oriental, que és molt diferent de la medicina convencional o al·lopàtica. Un medico al·lopàtic ha d’entendre la medicina de diferent manera per a poder realitzar l’acupuntura de la millor manera, ja que la medicina convencional i la medicina oriental tenen moltes diferències, fins i tot que la finalitat sigui la mateixa vetllar per la millora del pacient.